Česte vrste prevara za vrijeme blagdana:
02.12.2021.

1.    Krivotvorena dobra – vodite računa o ponudama koje su predobre da bi bile istinite!  

2.    Lažne online trgovine – čitajte komentare i kupujte od provjerenih prodavača i lanaca trgovina!

3.    Krađa identiteta – svoj PIN ne dijelite sa drugima i izbjegavajte kupovinu online dok ste na javnim mrežama!

4.    Prevare sa poklon karticama – zakonite trgovine neće tražiti da poklon kartice ˝nadopunite˝ vašim debitnim/kreditnim karticama!

5.    Krađe kartica – vodite računa o svojoj potrošnji i pratite stanje računa, te u slučaju bilo kakvih nelogičnosti kontaktirajte svoju banku!

6.    Hitne opasnosti – dobivate poruku od vama ˝poznatih ˝ljudi˝ da su u nevolji i da trebaju novac hitno na račun. Kontaktirajte osobe usmeno ili njihove bližnje kako bi ustanovili istinitost!

7.    Nagradne igre/neočekivani dobici – iznenada ste osvojili neku nagradu a ne sjećate se da ste igrali igru. Vjerojatno i niste, ne dijelite svoje osobne podatke sa drugom stranom!

8.    Prevare na socijalnim mrežama – dobivate poruke da ste ˝sretnica/k˝ koji ima šansu osvojit značajnu nagradu ako samo uplati određeni iznos. Vjerojatno prevara!

9.    Crypto senzacija – dobili ste ponudu o ˝super˝ povjerljivoj informaciji o kripto valutu koja će porasti preko noć, i uložite što prije da zaradite. Vjerojatno prevara!

10.   Phishing – dobili ste poruku/mail senzacionalnog naslova. Vjerojatno postoji mogućnost virusa putem linka koji ćete otvoriti. Također dobijete poziv sa međunarodnog broja, koji uglavnom zvoni kratko. Ne zovite isti broj, vjerojatno ćete dobiti visok račun za uslugu zvanja!